Τέλεια σπανακόπιτα – βήμα βήμα

Τέλεια σπανακόπιτα – βήμα βήμα

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε
900 γρ αλεύρι Κούλα/βρίσκουμε στη λαϊκή αγορά η σουπερμάρκετ Βασιλαγας 3 Δ μαρκετς/
Η βάζουμε αλεύρι για όλες της χρήσεις
500 μλ νερό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξίδι
1 κουτάλι αλάτι
Για άλειμα βιτάμ σοφτ
Για λάδωμα τον φύλλων περίπου 100γρ βιτάμ πλάκα λιωμένο μαζί με 50-80 μλ λάδι
Γέμιση½ κγ σπανάκι , αλάτι /τα πατάμε με το χέρι/
τρuμμένη φέτα με τα χέρι , λίγο ελαιόλαδο
3 χτυπημένα αυγά για να περιχύσουμε τη γέμιση

Η ζύμη μου για την ακρίβεια είναι 1530 γρ ελαστική , όχι σκληρή ,τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα
Με το χέρι η με το μαχαίρι κόβουμε μικρές μπαλίτσες
όπως βλέπετε χωράνε στο παλάμη μας

Βγαίνουν περίπου 16 μπαλίτσες

όποιες λίγο ανοίγουμε με το μικρό πλάστη και ανά 3 ενώνουμε με βτάμ / βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο/

Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα, από τα 3 μικρά θα ανοίξουμε 1 φύλλο
συνολικά θα έχουμε 4 φύλλα και 4 μικρά ζυμαράκια που θα βάλουμε ανά 2 με βιτάμ και μπορούμε να κάνουμε
Λίγα στριφτά τυροπιτάκια , θα βγουν περίπου 6 η μπορούμε το φύλλο που θα ανοίξουμε
Να κόψουμε τρυγονάκια και να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει!
Παίρνουμε ένα μεγάλο στρόγγυλο ταψί , το βουτυρώνουμε καλά με το βιτάμ και βάζουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε οι άκρες να περισσεύουν έξω από το ταψί , θα τα ρολάρουμε στο τέλος προς μέσα , θα είναι το λεγόμενο κόθαρο , άκρη γεμιστή με τυρί

Πάνω από πρώτο φύλλο ρίχνουμε με κουτάλι λίγο λιωμένο βιτάμ μαζί με σπορέλαιο η ελαιόλαδο , από πάνω τρίβουμε λίγο φέτα . Γιατί? Για 2 λόγους
1.για να διαπερναεί ανάμεσα στα φύλλα αέρας και να ψηθεί ωραία η πίτα μας
2. για νοστιμιά. Συνεχίζουμε με άλλο φύλλο το δεύτερο, βάζουμε τη γέμιση και από πάνω ομοιόμορφα τα χτυπημένα αυγά
μετά πάλι το τρίτο φύλλο ,λαδώνουμε και χοντροτρίβουμε λίγο φέτα
Βάζουμε και το τελευταίο φύλλο μας , και τώρα τις άκρες στρίβουμε και ταυτόχρονα γεμίζουμε που και που με κομματάκια φέτα , ρολάρουμε προς μέσα αλλά απαλά δεν το πατάμε ,λαδώνουμε και από πάνω
και η πίτα μας είναι έτυμη για το προθερμασμένο φούρνο.

Τη Ψήνουμε στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 200 για άλλα 40 λεπτά , άμα νομίζουμε ότι πήρε πολύ χρώμα μετά από τα 35-40 λεπτά μπορούμε να τη σκεπάζουμε με κομμάτι από αλουμινόχαρτο η με λαδόκολλα.

Καλή μας όρεξη!

Advertisements